A M F I B I E Ë N

Natuur Nature amfibieën amphibians Aruba Bonaire Curacao ABC eilanden Islands Nederlandse Antillen Dutch Antilles Fluitkikker Eleutherodactylus johnstonei Coqui Antillano kikker frog

Fluitkikker/Whistling frog

Eleutherodactylus johnstonei/Coqui Antillano

De fluitkikker is een schattig, piepklein kikkertje, (mannetje 2,5 cm en vrouwtje tot 3,5 cm) dat is aangepast aan het bestaan in droge gebieden. Ze eten kleine insecten zoals mieren, pissebedden en spinnetjes en leven in vochtige ruimtes. (Ik vond er eens eentje onder de rand van de wc pot)

Maar al is hij klein, het mannetje laat goed van zich horen. In de vochtige periodes geeft hij `s avonds een fluitconcert dat kilometers ver te horen om vrouwtjes te lokken.

Het vrouwtje legt haar eieren niet in het water maar vaak in bloempotten of vochtige bladeren.

De mannetjes bewaken de eieren.
Het kikkervisje verlaat het ei nooit, maar ondergaat de hele metamorfose in het ei en supersnel!
Bij de meeste kikkers duurt dit proces zo`n 3 maanden, maar de fluitkikker doet het in 3 weken!
Het ei komt dan uit, het lijkt alsof het wegsmelt, en er zit er een volgroeid kikkertje.

Cubaanse boomkikker Osteopilus septentrionalis Cuban tree frogNatuur Nature amfibieën amphibians Aruba Bonaire Curacao ABC eilanden Islands Nederlandse Antillen Dutch Antilles

Cubaanse boomkikker

Osteopilus septentrionalis/Cuban tree frog

14cm

Deze kikker wordt maximaal 14 centimeter lang, en is daarmee de grootste Noord-Amerikaanse boomkikker. Mannetjes blijven echter veel kleiner en leven ook korter dan vrouwtjes. De kleur bij deze soort is vrijwel altijd diep-koperbruin, hoewel van kleur veranderd kan worden tot groen of lichtbruin tot bijna zwart. Het lijf is typisch boomkikkerachtig; lange tenen en grote hechtschijven. De huid is  wrattig.
De kikker eet met name insecten , maar de veel grotere vrouwtjes eten ook kleine zoogdier en andere amfibieën. De Cubaanse boomkikker is een nachtdier dat overdag verstopt zit tussen de bladeren in bomen, bij voorkeur palmbomen waar vaak nog wat water tussen de bladeren achterblijft.  Hij komt haast nooit op de grond. 


Arubaanse kikker  Pleurodema brachyops /Colombian Four-eyed FrogNatuur Nature amfibieën amphibians Aruba Bonaire Curacao ABC eilanden Islands Nederlandse Antillen Dutch AntillesArubaanse kikker  Pleurodema brachyops /Colombian Four-eyed Frog

Arubaanse kikker 

Pleurodema brachyops /Colombian Four-eyed Frog

De Arubaanse kikker is inheems op het Benedenwindse eiland. Achterop de rug heeft het diertje op-ogen-gelijkende vlekken om mogelijke predatoren af te schrikken; vandaar ook nog de andere naam: vieroogpad.
De volwassen kikkers, die ongeveer 7 cm worden, zitten tijdens de droge periode ingegraven in de zanderige grond totdat in de regentijd grote plassen water ontstaan. Op deze regenpoeltjes en andere waterpartijen heeft het kikkertje geduldig gewacht. Vanaf dat moment schieten ze  uit de grond en begint de paringstijd. 


Natuur Nature amfibieën amphibians Aruba Bonaire Curacao ABC eilanden Islands Nederlandse Antillen Dutch AntillesReuzenpad Rhinella marina/Cane toad

Reuzenpad

Rhinella marina/Cane toad

De reuzenpad is een van de grootste soorten kikkers ter wereld en kan een lengte bereiken van meer dan 25 centimeter!

Hij staat ook wel bekend onder andere Nederlandse namen, zoals zee pad en suikerriet pad.

Eigenlijk is het een weerzinwekkend dier, zowel in uiterlijk als gedrag. Maar, zoals alles in de natuur, toch ook weer wonderbaarlijk en interessant.

De pad werd hier vrijgelaten om insecten en muizen te bestrijden, maar in plaats daarvan richtte hij zich op andere kikkers en padden die ook insecten eten. Het is een kannibaal die zijn kleinere soortgenoten eet, zelfs zijn eigen jonge!

Hij is bruin en heeft een tekening die kan variëren. De huid is ruw en voorzien van vele wratachtige huidklieren. Achter de ogen zijn twee grote 'bobbels' aanwezig die voorzien zijn van kleine gaatjes. Deze verdikkingen zijn de gifklieren, de gaatjes zijn de poriën waardoor het gif naar de vijand wordt geschoten. Het gif kan op deze manier tot meer dan 30 centimeter ver worden afgeschoten.

Als het flink geregend heeft, kun je hem ook goed horen. Hij maakt een indrukwekkend, brommend geluid dat tot in de verre omtrek te horen is.