I N S E C T E N  E N   G E L E E D P O T I G E

Zijn over het algemeen niet de meest populaire dieren. Toch zijn ze vaak best mooi en echt gevaarlijk zijn ze gelukkig niet, al kan een beet van een schorpioen en vooral een duizendpoot bijzonder pijnlijk zijn.
Maar als je ze met rust laat is de kans dat je gebeten wordt niet groot. Ze zullen je nooit zelf aanvallen.


Rode Libellen

Odonata/Dragonfly 

Prachtige grote libellen.
Die opmerkelijke kunsten kan uithalen, zoals stilstaan in de lucht, verticaal opstijgen en zelfs achteruit vliegen. 

Maribomba


Kakkerlak

Periplaneta americana/Cockroach 
Worden door veel mensen vies gevonden,  maar  ik vind het eigenlijk prachtige beestjes met hun lange voelsprieten. De soort die hier voorkomt is de grote of Amerikaanse kakkerlak en die kan wel 7 cm groot worden.
Steken of bijten doen ze gelukkig niet. Het zijn geweldige opruimers want ze eten letterlijk alles wat organisch is.


Dust bug


schorpioen

Scorpiones/scorpion 
We hebben een zwarte en een witte soort. Je komt ze niet vaak tegen omdat ze in spleten of holen wonen. Ze worden ongeveer 7 cm. De angel achter op zijn staart is wel giftig, maar niet gevaarlijk voor de mens.


Zilveren tijgerspin

Een spin met een bijzonder gevormd lichaam. 

Er komen wel veel  spinnensoorten voor op de eilanden, wat goed is voor het ecosysteem, maar (wat mij betreft) gelukkig geen grote. 


Duizendpoot

Chilopada/Centipedes

Duizendpoten zijn geen insecten maar geleedpotigen

Ze hebben een langwerpig en sterk afgeplat lichaam dat bestaat uit een kop en een lang achterlijf dat weer bestaat uit verschillende segmenten.  
De duizendpoten hier kunnen flink groot worden. Een centimeter of 20 is geen uitzondering.

De kop van een duizendpoot draagt twee grote en duidelijk zichtbare voelsprieten die een tastfunctie hebben. Een duizendpoot heeft zogenaamde puntogen, kleine lenzen die niet zo goed zijn ontwikkeld als bijvoorbeeld de facetogen van insecten. Ze kunnen er niet scherp mee zien, maar alleen grote veranderingen van de lichtintensiteit waarnemen.

De voortplanting is uitwendig. Het mannetje maakt een soort pakketje van zijn zaad en wat spinsel, wat wordt afgezet bij het vrouwtje. De eitjes worden altijd op de bodem afgezet, soms in holletjes of onder stenen, en de eitjes worden zowel in groepjes als een voor een afgezet.
De eitjes worden vaak bewaakt door het vrouwtje, die ze ook schoonhoudt om schimmeling en uitdroging te voorkomen. Als de kleine duizendpoten net uit het ei kruipen, hebben ze altijd minder segmenten en poten dan volwassen dieren. Bij iedere vervelling komt er een segment met potenpaar bij. Het duurt vaak enkele jaren voordat een nimf volwassen is, en ze kunnen 6 tot 8 jaar oud worden.

Duizendpoten zijn snelle jagers en eten vooral kleine ongewervelden zoals insecten zijn prooi, slakken en wormen, pissebedden en spinnen.

Aan de voorkant van de kop heeft hij gifkaken. Hiermee injecteert de duizendpoot zijn prooi met gif, waarna deze sterft en de kaken de prooi in stukjes knippen en naar de mond brengen.
De grote soorten die op de eilanden voorkomen zijn erg giftig. Ze zullen je niet aanvallen maar mijn man is een keer gebeten door een erg grote duizendpoot toen hij in de tuin met de hand bladeren weg wilde halen waar er een onder bleek te zitten. Hij had enkele uren verschrikkelijk veel pijn. Dat komt door de histamine-achtige stoffen die ze inbrengen waardoor het immuunsysteem aangevallen wordt en een allergische reactie opgewekt. Meestal is een beet voor een mens alleen heel erg pijnlijk, maar als je allergisch bent voor het gif kan het ook gevaarlijk zijn.

Vijanden van duizendpoten zijn grotere roofinsecten zoals amfibieën, reptielen en met name vogels, die er graag een oppikken.