O R C H I D E E Ë N 

 


Orchidee Curacao

Banana shimaron

Myrmecophila humboldtii

Deze heel bijzondere en zeldzame orchidee komt voor in het Christoffelpark op Curaçao. 
De  bloemstengel kan tot meer dan een meter lang worden met aan het eind een pluimvormige tros van 6 tot 10 lichtroze tot paarse bloemen die heerlijk ruiken.

De bloeitijd is juli en augustus.

 


Orchidee Curacao

lady of the night

Brassavola Nodosa

In 1698 was de soort Brassavola nodosa de eerste tropische orchidee die meegenomen werd vanuit het oorsprongsgebied Curaçao naar Nederland.

Vanuit de botanische tuinen van de universiteiten die ermee begonnen te kweken, begon de verspreiding van deze soort over de hele wereld als kasplant en later ook als kamerplant. Het was deze orchidee die bij liefhebbers voor het eerst de belangstelling voor orchideeën wekte.

Deze orchidee staat bekend om zijn lekkere, citroenachtige, uitzonderlijk sterke geur, die voornamelijk in het donker wordt afgegeven om nachtvlinders aan te trekken. Ze groeien op boomtakken en rotswanden.

Deze orchidee maakt witte of groen-witte bloemen die bijna het hele jaar door kunnen verschijnen en wel 5 tot 6 maanden aan een stuk door bloeien.


Orchidee Curacao

Polystacia Foliosa

 

Kleine orchidee met groene bloemen. Ze groeien op bomen en takken, meestal in hoger gelegen gebieden in de tropen. OP Curacao komt hij voor op de christoffel berg.


V E T P L A N T E N

Natuur Nature  koraal coral underwater coral reef koraalrif Duiken diving Snorkelen snorkeling Aruba Bonaire Curacao ABC eilanden Islands Nederlandse Antillen Dutch Antilles caribbean reef fish tropische vissen

Aloë Vera / Aloe vera

Aloe vera

De oude Egyptenaren gebruikten Aloë Vera 5000 jaar geleden al als verkoelend middel bij zonnebrand, schaafwonden en andere huidaandoeningen. Inmiddels is deze medicinale plant over de hele wereld bekend en wordt hij heel veel gebruikt in cosmetische en farmaceutische producten, maar je kunt het sap ook drinken wat erg goed voor je ingewanden schijnt te zijn. Het is trouwens ook nog erg lekker.
Waar ik woon, staat heel veel Aloë Vera in het wild. Hier haal ik regelmatig wat dikke stengels vanaf.
Als je ze afsnijd komt er eerst wat geel sap vrij. Dat schijnt ook medicinale toepassingen te hebben, maar dat gebruik ik niet.
De dikke stengels snij ik dwars doormidden waardoor de gel laag tevoorschijn komt. Dit kun je gebruiken als een soort sponsje. Ik gebruik het voor mijn haar, bij wondjes en als ik verbrand ben. Het ruikt niet echt lekker, maar ook niet onaangenaam maar muggen schijnen het wel vies te vinden, waardoor ik `s nachts minder last van ze heb.
Op de eilanden kom je Aloë Vera met zijn dikke, vlezige, grijsgroene bladeren gele bloemen overal tegen


Agave

Agave 

Er bestaan vele soorten agave, waarvan de meeste van nature in Mexico voorkomen. De planten hebben in het algemeen dikke, vlezige bladeren die meestal bezet zijn met doornen langs de zijkant en eindigen in een scherpe punt.

Agave's groeien vrij traag en bloeien pas na vele jaren. Op dat moment groeit er een (in verhouding met de plant) zeer lange stengel uit de plant, waar bovenaan een groot aantal kleine bloemen komt. Na de bloei sterven ze af.

Sommige soorten, kunnen meters hoog en breed worden. 


Rif banaan / Reef Banana/Banana di ref

Sesuvium portulacastrum

Dit schattige vetplantje met kleine roze bloemetjes heeft zijn naam te danken aan zijn blaadjes die enigszins de vorm hebben van een banaan. Verder heeft hij niets met een banaan te maken.

Het plantje groeit vlak langs zee en rondom saliñas, het is een veelvoorkomende plant, zowel op de eilanden als in de ander warme kustgebieden van Amerika. Hij groeit goed onder zoute omstandigheden en is een echte bodembedekker.

De olie uit de blaadjes wordt gebruikt als een natuurlijk middel tegen eczeem.

 


Sodomsappel  Apple of SodomNatuur Nature  koraal coral underwater coral reef koraalrif Duiken diving Snorkelen snorkeling Aruba Bonaire Curacao ABC eilanden Islands Nederlandse Antillen Dutch Antilles caribbean reef fish tropische vissen

Sodomsappel /Apple of Sodom / Katuna di seda

 

Calotropis procera

Dit is een heel mooie en bijzonder plant met een even bijzondere Bijbelse naam. Op Curacao is hij overigens niet erg bijzonder, want je komt hem overal tegen.

Deze naam heeft hij gekregen omdat men geloofd dat de Sodom-appel de giftige kalebas was die leidde tot "dood in de pot" (Voor de liefhebber: 2 Koningen 4:38-41) Op Curacao wordt hij overigens Katuna di seda/katoenplant genoemd.

De hele plant is giftig maar hij wordt toch voor veel medicinale toepassingen gebruikt.

De extreem giftige wortels bij de behandeling van slangenbeten, de bladeren worden gebruikt voor de behandeling van astma en het witte sap dat uit de tak komt als hij wordt afgebroken, voor de behandeling van ringworm, schorpioen steken en oogaandoeningen.

De paarse, wasachtige bloemen, groeien in groepen tussen de bladeren van de bovenste takken. Daaronder hangen de grote, groene, opgeblazen vruchten van ongeveer 10 cm lang en tot wel 6 cm breed.

Als ze rijp zijn springen ze open zodat ze hun zaad kunnen verspreiden.

Als de vrucht net opengesprongen is, kun je zien hoe prachtig de talrijke zaden opgeborgen zitten in de vrucht. met aan èèn kant een bosje lange zijdeachtige haren waarmee ze door de wind over grote afstanden verspreid worden.


K L I M P L A N T E N

Koraal wijnstok  / Coral vine / Coralita

Antigonon leptopus
13 meter

Ook bekend als Mexicaanse klimplant, ketting van liefde of , koraalwijnstok  is een krachtige wijnstok met grote trossen, opzichtige, fel rozerode, witte of zacht roze bloemen en grote, hartvormige bladeren. tropische wijnstok die makkelijk groeit in een tropisch klimaat.

In Mexico is deze plant inheems, maar hier is het een invasieve soort. Koraalwijnstokken kunnen tot 40 voet (12 m.) Bereiken, vaak groeiend 8 tot 10 voet in een enkel seizoen. Als het maar even regent, dus nu al helemaal, transformeert deze prachtige klimplant de eilanden in een roze bloemenzee.

Van de bladeren en bloemen, wordt een thee getrokken die helpt tegen hoest en een opgezette keel. 


Passiebloem

Passiflora suberosa

 De plant staat er bekend om dat de bladeren aan één en dezelfde plant sterk in vorm en grootte variëren.

De klimplant heeft deels donzig behaarde stengels. In de bladoksels ontspringen de ranken. De bladsteel is tot 4 centimeter lang.  De 1-3 centimeter brede, paarse bloemen groeien solitair of in paren in de bladoksels  De vruchten zijn  eivormig en worden blauw tot donkerpaars.

Jacquemontin cumanensis