W A T E R V O G E L S

Bruine pelikaan/Brown pelican Pelecanus occidentalis Natuur Nature  koraal coral underwater coral reef koraalrif Duiken diving Snorkelen snorkeling Aruba Bonaire Curacao ABC eilanden Islands Nederlandse Antillen Dutch Antilles caribbean reef fish tropisch

Bruine pelikaan/Brown pelican

Pelecanus occidentalis

125 cm (49 in)

Zoals je aan zijn uiterlijk eigenlijk al wel kan zien is de pelikaan een prehistorische vogel. De oudste fossielen die zijn gevonden zijn 30 miljoen jaar oud!

Nadat pelikanen in de jaren `60 ernstig bedreigd zijn geweest door het gebruik van DDT, zijn ze dit ook weer te boven gekomen en vliegen er gelukkig weer grote aantallen rond.

Deze succesvolle roofvogel kan van zelfs 18 meter hoogte een vis zien zwemmen onder het oppervlak van de oceaan.

Zodra hun doelwit van bovenaf is gesignaleerd, veranderen ze in een schietende pijl, hun scherpe snavel recht op het water gericht.

Met hoge snelheid slaan ze het zeeoppervlak in en scheppen hun prooi op.

Het is een gevaarlijke stunt, maar pelikanen hebben talloze aanpassingen die voorkomen dat ze zichzelf verwonden als ze in het water slaan.

Hoewel pelikanen gespecialiseerd zijn in het eten van vis, jagen ze ook op schaaldieren, amfibieën, schildpadden en andere vogels.

In onderstaand filmje kun je goed zien hoe de vruine pelikaan precies te werk gaat.

https://www.youtube.com/watch?v=BfEboMmwAMw&t=9s

 


Fregatvogels/Fregatbird Fregatidae Natuur Nature  koraal coral underwater coral reef koraalrif Duiken diving Snorkelen snorkeling Aruba Bonaire Curacao ABC eilanden Islands Nederlandse Antillen Dutch Antilles caribbean reef fish tropische vissen

Fregatvogels/Fregatbird

Fregatidae

100 cm (39 in)
De fregatvogel is een opvallend silhouet, dat heel herkenbaar is al vliegt hij hoog in de lucht. Ondanks zijn grootte is de fregatvogel vrij licht en daardoor goed in staat tot zweven en vliegen. De mannetjes hebben in de paartijd een roodgekleurde  keelzak die ze kunnen opblazen. De vrouwtjes hebben een witte vlek op de borst. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben twee lange staartveren, die ze als een schaar kunnen sluiten of openen, mogelijk om ermee te sturen. 

Uren achtereen kan hij boven de golven zweven, speurend naar prooi. Aan het wateroppervlak vangt de fregatvogel vooral (vliegende) vissen en weekdieren.  Als hij een prooi ontdekt heeft, worden de vleugels opgevouwen en schiet de vogel in een snelle duikvlucht naar beneden. Als ze het wateroppervlak tot op enkele centimeters zijn genaderd, worden de vleugels weer ontvouwen en zweven ze weer omhoog, met uiteraard een prooi in de snavel. Ze zullen nooit op het water landen, omdat ze niet in staat zijn om dan weer op te stijgen. Het verenkleed van deze vogel is namelijk niet waterafstotend, de fregatvogel kan daardoor niet zwemmen en duiken.


Caribische flamingo/American flamingo Phoenicopterus ruber Natuur Nature vogels birds Aruba Bonaire Curacao ABC eilanden Islands Nederlandse Antillen Dutch Antilles

Caribische flamingo/American flamingo

Phoenicopterus ruber

Wanner je naar Aruba, Bonaire of Curacao gaat, kun je niet om de flamingo`s heen. Ze zijn bijna het symbool van de ABC eilanden en je zult ze dan ook zeker tegenkomen.
Bonaire is één van de weinige broedplaatsen van roze flamingo's ter wereld. En vanuit hun broedgebied bezoeken ze ook de andere eilanden om daar te fourageren. 

Het is dan ook een opvallende vogel met zijn roze veren, lange nek en poten en krome snavel. Die kleur krijgen ze door de schaaldieren die ze eten. 

Flamingo's houden hun kop in het water met hun snavel ondersteboven en gebruiken hun tong als zuiger om water en modder door een stel laagjes (kleine uitstekels) te drukken aan de binnenkant van hun bek. De kleine schaaldieren, delen van vegetatie en micro-organismen die worden gevangen, worden vervolgens opgegeten. Lange nekken en poten maken het opnemen van voedsel efficiënt doordat ze in dieper water kunnen verblijven in tegenstelling tot andere vogels.

Gedurende het broedseizoen beoefenen de flamingo's uitgebreid met het hof maken van een partner. Wanneer er eenmaal een paar gevormd is, maken de flamingo's verhoogde nesten door het ophopen van modder. Een enkele ei wordt in het nest gelegd en begint het broeden, wat door beide ouders wordt gedeeld. Op de warme momenten van de dag wordt het ei beschermd door het in de schaduw te houden.


Groene Reiger/Green herron Butorides virescensNatuur Nature vogels birds Aruba Bonaire Curacao ABC eilanden Islands Nederlandse Antillen Dutch Antilles

Foto: sigipics

Groene Reiger/Green Herron

Butorides virescens

45 cm  (18 in)

Dit is een mooie, kleine reigersoort die in heel Amerika veel voorkomt. De vogel heeft een glanzende groen-zwarte kuif, zijn is groen en de buik grijs. De nek en hals zijn bruin en de keel wit. De vleugels lopen over van donkergrijs naar groen/blauw aan de uiteinden en hij heeft korte geel/rode poten.

Hij houdt zijn nek vaak dicht tegen zijn lichaam waardoor hij nog kleiner lijkt dan hij werkelijk is. Maar als hij plotseling een prooi ontwaart steekt hij zijn nek uit en is deze verrassend lang.

Net zoals bij de meeste reigersoorten is zijn de jachttactiek roerloos op de oevers te staan en te wachtend tot een prooi voorbij komt zwemmen, lopen of vliegen want hij jaagt niet alleen op vis, maar ook op kikkers, kleine reptielen en grote insecten. Daarnaast heeft hij nog een andere interessante jacht techniek.
Wanneer hij een kleine prooi heeft gevangen en gedood, zoals een insect, eet hij deze soms niet op, maar gebruikt het als lokaas om grotere prooien zoals vissen te vangen. In onderstaand filmpje zie je hoe hij een libelle als aas gebruikt.

De vogels bouwen hun nest voornamelijk in bomen gebouwd van kleine takken en bladeren. Soms bouwen ze hun nest ook op de grond aan de waterkant.

Zowel het mannetje als vrouwtje zorgen voor de bouw van het nest, het uitbroeden van de eieren en het voeren van de jongen. Een paartje blijft het hele seizoen samen maar hoeft niet per definitie het jaar erop weer samen te broeden

https://www.youtube.com/watch?v=K_Tv8bpiHQo


vWitbuikreiger /  Tricolored heron Egretta tricolor

Witbuikreiger /  Tricolored heron

Egretta tricolor
56-76 cm (22-30 inch)

Deze prachtige, middelgrote, langbenige reigers, met grijs blauwe veren en een witte buik.  Hebben in het broedseizoen ook nog lange blauwe pluimen op hun hoofd.

Hij besluipt zijn prooi in ondiep of dieper water, vaak rennend terwijl hij dat doet. Het eet vissen, schaaldieren, reptielen en insecten. 


Grote zilverreiger / great egret Ardea alba Natuur Nature vogels birds Aruba Bonaire Curacao ABC eilanden Islands Nederlandse Antillen Dutch Antilles

Grote zilverreiger / Great egret

Ardea alba
90 cm (36 in)

De grote zilverreiger nestelt in bomen, vaak in kolonies met andere, in kolonies broedende watervogels

Hij leeft van vis amfibieën kleine zoogdieren en soms ook reptielen en vogels. Hij foerageert meestal in ondiep water, maar ook op het land. Zijn jachttechniek is eenvoudig: langdurig roerloos staan tot een prooidier in de buurt komt, of heel rustig wadend zijn prooi achtervolgen. Eenmaal dichtbij, spiest  hij zijn prooi aan zijn dolkvormige snavel.

 


Bruine Gent / Brown Booby Sula leucogasterNatuur Nature vogels birds Aruba Bonaire Curacao ABC eilanden Islands Nederlandse Antillen Dutch Antilles

Bruine Gent / Brown Booby

Sula leucogaster
80 cm (31 in)

De Bruine Gent is een spectaculaire duiker die zich met hoge snelheid inde oceaan stort om kleinen vissen of inktvissen te kunnen vangen.

Hun nesten bouwen ze op de grond meestal op een klif. De paartjes blijven meerdere jaren bij elkaar en ze voeren uitgebreide begroeting rituele uit.

Amerikaanse Bontbekplevier - Semipalmated Plover - Charadrius semipalmatus

Amerikaanse Oeverloper - Spotted Sandpiper - Tringa macularia

Kleine Geelpootruiter - Lesser Yellowlegs - Tringa flavipes

Kleinste Strandloper - Least Sandpiper - Calidris minutilla

Koningsstern - Royal Tern - Sterna maxima

Amerikaanse Blauwe Reiger - Great Blue Heron - Ardea herodias

Amerikaanse Kleine Zilverreiger - Snowy Egret - Egretta thula

Grijze Koningstiran - Grey Kingbird - Tyrannus dominicensis

Kleine Blauwe Reiger - Little Blue Heron - Egretta caerulea