Zee slakken en wormen

Sea snails and worms

 

Borstelworm /Seaworm

Hermodice carunculata 

15 cm (6 in)

Ze lijken op het eerste gezicht meer op rupsen dan op wormen. Ze kunnen verschillende kleuren hebben. Dat varieert van groenachtig, tot geelachtig, tot roodachtig, grijsachtig tot wit met een parelachtige gloed. Je vindt hem op koralen en rotsen.
Het is een vraatzuchtig roofdier dat zijn dieet aanvult met plantaardig materiaal. Hij is giftig dus je moet hem niet aanraken, maar je moet natuurlijk niets aanraken tijden het duiken of snorkelen.

Flamingotong slak / Flamingo tongue snail

Cyphoma gibbosum
25-35 mm (0,98-1,38 inch)

Deze slak lijkt helder oranjegeel van kleur met zwarte aftekeningen.  De soort vertoont veel kleurvariatie, en verschillende kleurvormen en -patronen zijn in de loop der tijd als aparte soorten beschreven en benoemd. De mantelflappen kunnen worden ingetrokken, waardoor de schaal zichtbaar wordt, maar dit gebeurt meestal alleen wanneer het dier wordt aangevallen.

De flamingo-tongslak voedt zich door de poliepen van het koraal te schrapen  waarop hij leeft. Volwassen vrouwtjes  hechten eieren aan koraal waarmee ze zich onlangs hebben gevoed. Na ongeveer 10 dagen komen de larven uit. Juvenielen hebben de neiging om aan de onderkant van koraaltakken te blijven, terwijl volwassenen veel zichtbaarder en mobieler zijn. 

K A L K K O K E R W O R M E N

Kalkkokerwormen leven in koraal waar de larve een gat in boort. De worm vormt daarna een kalkkoker binnenin het koraal en een tentakelkroon die boven het koraal uitsteekt. De gastheer kan een levend koraal zijn (vooral hersenkoraal is geliefd ) maar ook op dood koraal kunnen kerstboomwormen gevonden worden. 

De tentakelkronen dienen behalve voor de ademhaling ook om voedsel, vooral plankton,  uit het water te filteren. Op de tentakels bevinden zich gevoelige zintuigcellen waarmee het dier onraad kan registreren. 

Bijzonder!:
Ze kunnen tot 40 jaar oud worden 

Kerstboomworm / Christmas tree worm

pirobranchus giganteus 

Ze kunnen diverse felle kleuren hebben (rood, oranje, geel, wit, paars, roze of blauw) en lijken wel op gekleurde dennenboompjes waaraan de soort zijn inofficiële naam dankt.

Waaierwormen / Featherduster worm                                                      

Sabellidae
De tentakels van deze kokerbewoners waaieren door het water waardoor voedsel kan worden uitgefilterd en zuurstof kan worden opgenomen.